Kelebek Mühür

Sayaç Mührü Nedir?

Güvenlik maksadı ile mühür kullanımının yaygın olduğu sıklıkla görülmektedir. Gerek ürünlerin güvenliği gerekse de bir konuda kısıtlama amacıyla mühür kullanımı uygulanmaktadır. Kısıtlama konusunda yaygın kullanıma sahip olan sayaç mührü, abonelik durumlarını etkileyen bir işlem olarak da ön plana çıkarmaktadır. Sayaç mührü ile ilgili diğer detaylar bir sonraki paragrafta mevcuttur.

Sayaç mührü;

  • Elektrik abonelikleri
  • Su abonelikleri
  • Doğalgaz abonelikleri

İçin tercih edilen ve zaman zaman kısıtlama sonucu doğuran bir üründür. Sayaç mührünün kullanıldığı alanlarda bazı kurallar ve şartlar da bulunmaktadır. Abonelerin bu kurallara ve diğer belirlenen şartlara uymaması durumunda daha farklı işlemler uygulanabilmektedir.

Kelebek Mühür

Sayaç mühürü ile alakalı olarak ön plana çıkan kelebek mühür, bu alanda tercih edilen bir çeşit mühür olarak değerlendirilmektedir. Kilit özelliği bulunması sebebi ile abonenin kısıtlanması uygulanabilmektedir. Aylık olarak ödenmesi gereken faturaların gününde ödenmemesi ve gecikmesi haline bu şekilde bir ceza işlemi yapılmaktadır. Bu noktada kelebek mührünün özellikleri ise aşağıda sırası ile açıklanmıştır.

  • Renkli ve şeffaf olmak üzere iki farklı seçeneği bulunmaktadır.
  • -40 ile +120 derece sıcaklığa karşı dayanıklıdır.
  • Gövdesi polikarbonattan oluşan bu mührün iç kısmı ise Poliasetal kullanılarak üretilmiştir.
  • Firma adı, 9 haneli seri numarası ve lazer markalandırma yapılabilmektedir.
  • Mühür üzerindeki tel monte ve demonte halde bulunabilmektedir.

Sıralanan bu özellikler, kelebek mührün özellikleri olup sayaç mühürleme işlemlerinde de kullanılabilmektedir. Sayaç mührüne yönelik bilinmesi gereken diğer detaylar ise alt başlıklarda mevcuttur.

Sayaç Mühürü Neden Kullanılır?

Bir tür ceza işlemi olarak ön plana çıkan sayaç mührü, neden tercih edildiği yönünde sıklıkla incelenmektedir. Buna bağlı olarak sayaç mührü neden kullanılır sorusu sıklıkla araştırılmakta ve yanıtı aranmaktadır.

Sayaç mührü, kişilerin zamanında ödemesi gereken elektrik, su ve doğalgaz faturalarını ödememesi halinde kullanım imkanlarını kısıtlama amacıyla tercih edilmektedir. Bu yöntem sayesinde mevcut elektrik, su ve doğalgaz kullanılamamaktadır. Aboneliklerin tekrar aktif hale gelebilmesi için ise bireylerin gereken ödemeleri ilgili kuruma yapması gerekmektedir. Aksi halde bu ceza işlemi çok daha farklı boyutlara ulaşacaktır.

Ayrıca plastik mühür kategorisini inceleyebilirsiniz.

Sayaç Mühürü Nasıl Çıkarılır?

Sayaç mührü, yukarıda da anlatıldığı üzere genellikle ceza amacı taşıyan bir üründür. Bu ürünü kullanmak zorunda olan kişilerin sayaç mührü nasıl çıkarılır sorusunu sıklıkla araştırdığını görmek mümkündür. Ancak birtakım karar ve kurallara göre sayaç mührünün yetkisi olmayan kişiler tarafından çıkarılması bir başka suç olarak değerlendirilmektedir.

Sayaç mührünün bizzat abone tarafından çıkarılması, kaçak kullanım olarak değerlendirilmekte ve buna bağlı olarak gerekli kararlar verilmektedir. Ancak yasal yollarla bu mührü çıkarmak isteyen kişiler ise gerekli kurumlara borçlarını ödeyebilir ve sayaç mührünün çıkarılmasını sağlayabilir. Aynı zamanda sayaç mühürlerinin sorumlulukları da aboneye ait olup başına bir şey gelmesi halinde ilgili abone sorumlu tutulmaktadır.